Nieuws


Schrappen en verbeteren. Veel beroepsgroepen zijn hiermee bezig. Zo ook de logopedie. Als projectleider ben ik ingestapt nadat de beroepsvereniging bij haar leden had geïnventariseerd welke zaken zij wilde schrappen en verbeteren. Het resultaat? Meer dan 800 ideeën. In het Nederlandse Tijdschrift voor Logopedie een interview met over onze aanpak, wat er goed gaat en waar we tegen aan lopen. Klik op onderstaande link voor het hele artikel. 

2018-08 Schrap- en verbetersessies

Think like a Zebra


Hoe zit het ook al weer met al die definities zoals richtlijnen, protocollen, gedragscodes? In opdracht van de NVLF | Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie en in samenwerking met Leonie Haas van Merkarchitect is het in beeld gebracht.


Een vol hoofd of vind je het moeilijk om onder woorden te brengen wat er allemaal in je hoofd omgaat? Maak eens een moodboard. Onderstaand een moodboard gemaakt tijdens een coachingstraject.

Moodboard gemaakt tijdens coachingstraject


Vanaf 2 april 2018 zijn wij gehuisvest bij

Fijn Leiden Flevoweg 12c, 2318BZ Leiden.

De plek waar tijd ruimte wordt.


Gluren bij de buren in beeld

Op werkbezoek bij Coolblue

Gluren bij Coolblue

Gluren bij de buren!

Hoe staat bij commerciële bedrijven de klant centraal en wat kunnen we in de zorg hiervan leren? Graag kom ik in contact komen met mensen die de werken bij Coolblue, Efteling en Ikea. Kun jij mijn vragen beantwoorden of ken je iemand die mij verder kan helpen? Ik hoor het graag.


Zebra's in Rotterdam

Vanmiddag de Think like a Zebra workshop voorbereid die ik morgen samen met Marga Bubeck en  Ruthie Delwel mag verzorgen tijdens de innovatie 3 - daagse in Rotterdam.  Klik hier voor meer informatie over deze innovatie drie daagse.


Zebra's in Leiden

Bij Libertas Leiden werken enthousiaste mensen en sinds vandaag ook zo'n 15 zebra's om de creatieve denkwijze binnen het team en bij de bewoners van Leiden te stimuleren. De pauw, struisvogel, haai, aap, kameleon en nog veel meer dieren 'veroveren' langzaam Leiden. Wie weet ontmoeten deze dieren de Dino van het Naturalis.


Meer plezier in je werk, wie wil dat niet?

De afgelopen maanden hebben verschillende mensen een ondernemingsplan opgesteld tijdens de training 'Meer plezier in je werk met een persoonlijk ondernemingsplan'. Eén voor één komen de resultaten binnen. Iemand heeft haar plan besproken met het UWV, aangevuld en start nu een eigen onderneming. Iemand gaat commerciele trainingen aanbieden. En ja, dit kan ook! Iemand heeft besloten zich te gaan focussen en stopt met een deel van haar werkzaamheden. Ik kom heel veel passie tegen, die langzaam weer gaat stralen. Als trainer word ik helemaal enthousiast van alle verhalen en kijk ik uit naar de volgende trainingen.


Logopedisten Zorggroep ELL timmeren aan de weg en leren creatief ‘omdenken’ aan de hand van het dierenrijk (uit nieuwsbrief ZEL juni 2016)

Afgelopen donderdag 26 mei namen de leden van logopedisten zorggroep ELL deel aan de workshop ‘Think like a zebra’. Dit deden zij op uitnodiging van ZEL ter aanmoediging van het ondernemerschap van ELL. Tijdens deze workshop hebben de ELL leden in korte tijd ervaren hoe ze hun vaste denkpatronen kunnen veranderen. Tevens leerden ze te komen tot ideeën en oplossingen, geïnspireerd door de actie strategieën van dieren. Na afloop vertelde een van de deelnemers: “Ik had de workshop het niet willen missen, want het gaf mij een inspirerende nieuwe en meteen toepasbare manier om oplossingen te vinden.”

Workshop ‘Think like a Zebra’
Creatief denken moeilijk? De logopedisten van ELL hebben in de workshop ‘Think like a Zebra’ hun eigen denkpatronen leren herkennen.

In korte tijd hebben de deelnemers ervaren hoe hun vaste denkpatronen te veranderen en te komen tot ideeën en oplossingen, geïnspireerd door de actie strategieën van dieren. Van een ‘hagedis’ (= loslaten) tot een ‘aap'(= imiteer een succesvol voorbeeld) en van een ‘specht” (= herhalen tot het doel bereikt is) tot een ‘kogelvis’ (= maak je groter en creëer een illusie van macht). 

De deelnemers hebben de workshop zeer positief ervaren en het heeft hen aandachtspunten en houvast meegegeven. Hieronder een aantal reacties:

“Ik ben me nu bewust van mijn eigen patroon van hoe ik met problemen omga. De manieren waarop dieren hun problemen oplossen, geven een andere kijk op mijzelf . De methodiek ‘Think like a zebra’ is breed toepasbaar, zowel voor je praktijk, als voor je cliënten als privé.”

“Ik had het niet willen missen, want het gaf mij een inspirerende nieuwe en meteen toepasbare manier om oplossingen te vinden.”

“Ik heb geleerd dat de manier van de vraag opstellen kan motiveren en demotiveren. Ik benoem nu meer het eindresultaat i.p.v. het probleem. Dat levert direct meer energie op.”

“Ik kan het geleerde meteen vertalen naar mijn praktijkvoering, b.v. hoe met administratieve druk om te gaan. ‘Think like a zebra’ is een makkelijke methode om óm te leren denken’. Je kunt je er direct een voorstelling bij maken. Zeer toegankelijk.”


Buitenkansje

Onverwacht worden hier verborgen talenten ontdekt. Hoe? Door loslaten en op vakantie te gaan. Last minute hebben we geboekt een “Buitenkansje”. Een vakantiehuis midden in de Drentse bossen. Hazen en reeën in de tuin en heel veel vogels. Niets organiseren, plannen en structureren. We beleven de dag zoals deze komt. We (ver)dwalen in de bossen en over de heide. We genieten van de omgeving en elkaar. Dit buitenkansje biedt ons ook de mogelijkheid om verborgen talenten te ontdekken. Rollen worden omgedraaid. Nooit geweten dat een (buiten)haard aansteken één van mijn kwaliteiten is. Houtblokken stapelen, vuur erbij, luchttoevoer regelen. Ja, het is bijna een wetenschap :). Samen genieten we van alle nieuwe ervaringen en iedere avond het knapperend haardvuur. We volgen het tempo van de dag. Deze vakantie was een buitenkansje. Vanaf vandaag keren we weer langzaam terug naar een dagelijks leven met veel zon en activiteiten zoals school, werk en wandelen in eigen omgeving.